Χρήση blockchain για τη μετατροπή της ιχνηλάτησης τροφής του βοείου κρέατος

Η Ιχνηλασιμότητα των τροφίμων έχει γίνει προτεραιότητα στη βιομηχανία τροφίμων, με τους καταναλωτές να απαιτούν πιο υγιεινά προϊόντα σε συνδυασμό με διάφορα χαρακτηριστικά. Μόλις ανακαλυφθεί ένας κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με τα τρόφιμα, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις παλεύουν με τις επιπτώσεις. Πάρτε, για παράδειγμα, το ξέσπασμα του σπανακιού στις ΗΠΑ και του E. coli το 2006. Η προσπάθεια εντοπισμού της αιτίας της επιδημίας μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού από τον λιανοπωλητή έως τον αγρότη απαιτεί πολλή δουλειά, μεταξύ άλλων για τις ρυθμιστικές αρχές. Και με τη σειρά του, καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Όχι μόνο η φήμη ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή εταιρείας πέφτει κατακόρυφα, αλλά ο λάθος χειρισμός της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων θα μπορούσε επίσης να είναι καταστροφικός για την εταιρεία. Η BeefChain , μια startup blockchain, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να επιτρέψει στους καταναλωτές να εντοπίσουν τα προϊόντα βοείου κρέατος τους.

Πώς λειτουργεί;

Οι αγελάδες επισημαίνονται με ετικέτες RFID, οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν δεδομένα σε μια αμετάβλητη αλυσίδα μπλοκ . Χρησιμοποιώντας αυτές τις ετικέτες, ένα μοσχάρι έχει μια μοναδική ταυτότητα και μπορεί να παρακολουθηθεί καθώς μεγαλώνει, πωλείται και μετακινείται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού προς τον λιανοπωλητή. Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την ταυτότητα χρησιμοποιώντας έναν κωδικό QR, ο οποίος μόλις σαρωθεί, θα τους μεταφέρει στον ιστότοπο του BeefChain και στο ράντσο από το οποίο εκτρέφεται το βόειο κρέας τους.

Εκτός από την ιχνηλασιμότητα των καταναλωτών, η λύση μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά στην περίπτωση ανακλήσεων τροφίμων. Μια δοκιμή IBM / Walmart διαπίστωσε ότι θα μείωνε τον χρόνο ανάκλησης φαγητού από 7 ημέρες σε 2,2 δευτερόλεπτα για την παρακολούθηση της προέλευσης των μάνγκο από όλο τον κόσμο. Επειδή η πηγή μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα, αποφεύγεται η άσκοπη αφαίρεση όλων των μη μολυσμένων μάνγκο από τα ράφια.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA ) εξετάζει το blockchain για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και τον περασμένο μήνα η GS1 US είπε ότι πραγματοποίησε μια δοκιμή blockchain με τα FoodLogiQ , IBM Food Trust , ripe.io και SAP .